Tutorial: DIY sommarens skönaste kjol

Få saker slår tillfredställelsen som infinner sig när man får en komplimang för ett plagg/smycke/väska, och man kan svara: Tack, jag har gjort den själv! Vilket ofta följs upp med fler beundrande kommentarer och en boost för egot.

FeTT har gjort en tutorial som visar vi hur du syr en helcirkelkjol med fickor, rak linning och synlig blixtlås bak. Den passar både dig som är nybörjare och dig som har lite mer sömnadsvana, och den kan varieras på flera sätt. Du kan variera genom att göra den i trikå, med resår-midja, dekorationsstickningar, dold blixtlås eller andra detaljer som passar dig. Samma steg kan användas för att göra en halvcirkelkjol.

 

Collage

 

Du behöver:

 • Silkespapper eller liknande att göra ditt mönster av (tidningspapper, presentpapper, vad du har till hands)
 • Blyertspenna
 • Linjal – ju längre desto bättre
 • Sax
 • Måttband
 • Nålar
 • Ev. tejp
 • Tyg + matchande tråd.
 • Tygåtgången är kjollängd + midjeradien x2. Är du osäker på hur mycket tyg du behöver kan det vara en bra idé att göra mönstret först och ta med det till tygaffären.
 • Mellanlägg med klisterbaksida
 • Blixtlås. Köp gärna ett längre än du behöver, om du är osäker på hur lång du vill att den ska vara.
 • Symaskin

 

IMG_9728

 

– 1. Bestäm dig för var på kroppen du vill att din kjol ska sitta (midja/höft). Mät runt om, tight intill kroppen utan att dra åt måttbandet hårt.

– 2. Ta ditt midjemått (eller höftmått) och dela det på 3 eller 6, beroende på om du gör en hel- eller halvcirkelkjol.Vi gör en helcirkelkjol, efter ett midjemått på 115cm, så 1/6=19,1. Vi avrundar till 19cm.

– 3. Rita ditt mönster enligt skissen nedan. För att få till cirklarna kan du göra två små hål i ditt måttband med en nål med avståndet för din radie emellan (här 19cm), låt nålen sitta i det ena hålet och sätt penspetsen i det andra. Nålen placerar du i mitten av diametern (där den streckade linjen möter den heldragna raka linjen på skissen nedan). Sträck måttbandet, se till att håla nål och penna stadigt mot underlaget, och dra en linje från sida till sida. Samma princip kan du använda för att få till den stora cirkeln, se då till att ha både radie-måttet och kjollängdsmåttet mellan nål och penna.

 

uträkning cirkelkjoluträkning halvcirkelkjol

- 4. Klipp ut ditt mönster inkl. sömsmåner: 1cm sömsmån i midjan och fållen, 1-1.5cm i sidorna.

- 5. Lägg ut ditt tyg dubbelvikt och lägg sidorna så att de följer en trådrak. Trådraken är den riktning som väven har. Lättast är att se till att stadkanterna ligger jämt och utgå från det.

- 6. Nåla fast ditt mönster så slätt som möjligt och klipp ut dina kjoldelar. Om du har valt ett mönstrat tyg med regelbundet mönster (t ex rutigt eller randigt) är det viktigt att se till att mönsterbilden inte ligger skevt. Utgå från sidorna eller mitten av ditt kjolmönster.

- 7. Bestäm hur bred linning du vill ha och klipp ut den. Linningen sys dubbelvikt och med tot 3 cm sömsmån på längsgående sömmar och 2cm sömsmån i varje ände. Vi har gjort en linning som är 8 cm bred, så vårt linningsmått är alltså 119cm x 19cm.

- 8. (Hoppa till steg 15 om du inte vill ha fickor)

Bestäm hur stora fickor du vill ha. Vi har gjort en ficköppning på 16cm. Rita en rak linje på ditt mönsterpapper, markera öppningen för fickan och rita upp formen för fickpåsen. Lägg din hand över för att se att den inte blir för stor eller för liten.

Fickpåse

- 9. Klipp ut din mönsterdel med samma sömsmån vid ficköppningen som du har i sidsömmen, och 1 cm runt om resten.

- 10. Klipp ut fickpåsen 2ggr på dubbelvikt tyg, totalt 4 delar.

- 11. Lägg delarna 2 och 2, räta mot räta och sy ihop den rundade delen med raksöm, men lämna sidsömmens sömsmån öppen (se skiss nedan). Sicksacka ihop sömsmånerna runt fickan i efterhand, men fortsätt lämna sidsömmen orörd.

Fickpåse sömnad

- 12. Nu ska vi sy på fickpåsarna på kjoldelarna. Ta din ena kjoldel och markera med en nål på sidan var du vill att fickan ska börja, mät från linningen. Placera din ena fickpåse med ena sidans sömsmån räta mot räta med kjoldelen och nåla fast. Sy fast med samma sömsmån som du har lagt till på kjoldelen, använd raksöm. Gör samma sak med andra fickpåsen vid andra sidsömmen på samma kjoldel. Sicksacka kjolens sida, inkl. fickpåsen.

- 13. Ta nästa kjoldel, och markera var fickan ska sitta. Jämför med den du redan har sytt fast så att de hamnar på samma höjd. Sy fast fickpåsen mot kjoldelen på samma sätt som du gjorde i föregående steg, och sicksacka sidan.

IMG_9737

- 14. Pressa sömsmånerna vid fickpåsen, så att de ligger från fickpåsen mot kjoldelen.

- 15. Nu syr du ihop sidorna. Lägg kjoldelarna räta mot räta och sy med raksöm. Om du har gjort fickor, syr du från linning ner till fickpåsen, fäster, och syr från fickpåsens nederkant till fållen på samma sätt. Lämna en del av ena sidsömmens överkant öppen och prova så att kjolen inte blir för stor eller liten, och gör justeringar därefter.

- 16. Klipp ut mellanlägg i samma mått som linningen och pressa det på baksidan av tyget. Vik linningen aviga mot aviga så att 1cm överlappar enl. skissen nedan. Pressa vikningen. De flesta tyger behöver ett mellanlägg som ser till att linningen håller form och storlek, även om man har valt ett lite kraftigare tyg. Be om hjälp i tygaffären om du är osäker.

IMG_9733

 

 

Linning vikt kant

- 17. Markera mitten på den kjoldel som blir bakstycke och pressa lätt längs med mittenlinjen så att du ser den tydligt. Klipp längs linjen några cm ner. Här kommer blixtlåset sitta.

- 18. Nu ska vi sy på linningen. Lägg delen av linningen med minst sömsmån räta mot räta med kjolen och nåla fast. Glöm inte att du lade till 2 cm sömsmån i varje kortsida, som du låter hänga utanför slitsen du nytt klippte upp. Sy ihop kjol + linning med 1 cm sömsmån, använd raksöm.

 

Tips!

Det kan upplevas när du nålar ihop kjol och linning som att linningen är för kort, för att tyget har stor rörelsefrihet när det är klippt i cirkel. Markera därför mitt fram på linningen och på kjolen, och se till att markeringarna möts när du nålar. Utgå från slitsen mitt bak och markeringarna mitt fram, och fördela tyget jämt på resterande.

 

– 19. Nu kommer vi till blixtlåsen. Mät på dig själv och bestäm hur lång du vill att den ska vara. Mät samma mått på din kjol (från linningens överkant) och markera med en nål.

 

IMG_9745

 

– 20. Klipp upp längs med din mitt-bak-vikning till ca 7mm före din nålmarkering. Klipp små hack snett nedåt och utåt mot nålen, max 7mm långa. Nu har du en öppning för blixtlåsen.

 

IMG_9746

 

– 21. Pressa bort tyget från slitsen, mot avigsidan.

 

IMG_9747

 

– 22. Vik linningen över blixtlåsens överdel och nåla fast blixtlåsen längs med öppningen. Tänk på att inte placera tyget för nära blixtlåsens tänder, då kommer du fastna i tyget när du öppnar och stänger.

 

IMG_9748

- 23. Nåla från överkanten och nedåt, se till att linningens överkanter och midjesömmarna hamnar rakt. Vik in linningens sömsmån på insidan (inte för nära tänderna), och vik upp sömsmånen i nederkanten. Fäst även den med en nål.

IMG_9751

- 24. Har du blixtlåspressarfot till din symaskin byter du till den nu. Sy en söm i kanten av tyget runt om hela blixtlåsöppningen. Du fäster samtidigt linningen på insidan av blixtlåsen. Har du ingen blixtlåspressarfot kan det vara lättare att öppna blixtlåsen medan du syr fast den för att pressarfoten lättare ska komma åt.

IMG_9753

- 25. Pressa sömsmånen i midjesömmen upp mot linningen. Vik in sömsmånen på den linningsdel som fortfarande är lös, och låt den överlappa den befintliga sömmen med 0,5-1cm runt om.

IMG_9754

- 26. Nåla fast från rätsidan, i eller precis intill midjesömmen. Sy en söm från rätsidan precis i midjesömmen, som fäster linningen på insidan. På så sätt får du en näst intill osynlig söm från rätan. Om du vill ha dekorationsstickningar på linningen kan du lägga till det.

IMG_9755

IMG_9756

- 27. Dags att prova igen! Sätt på dig kjolen och bestäm om du är nöjd med längden, justera om du behöver. Fålla genom att antingen sicksacka fållen och vika upp den 1 cm, fäst med raksöm eller vik in 0,5+0,5cm och fäst med raksöm.

- 28. Slutpressa fållen och andra veck som uppkommit under arbetets gång.

 

KLART! Ut i solen och njut av din nya kjol och alla komplimanger du får.

 

Spara

Flattr this!

27-årig skåning som emigrerat till Borås för att jobba som designer. Brinner för HAES-frågor och fatshion, trender, musik och litteratur och syr en del på fritiden. Sambo med katt-drömmar, och skulle helst av allt bo i skogen utan grannar. Skriver för FeTT, oftast om mode och DIY.

15 Comments

 • Men shit pommes vilken himla snygg kjol det blev!

  • Reply June 8, 2014

   Ingrid Grankvist

   Tack! :)

 • Reply June 8, 2014

  Erika

  Vad är det för skillnad på halv/helcirkel kjolar? *noob*

  • Reply June 8, 2014

   Ingrid Grankvist

   Skillnaden är att en helcirkelkjol, när den läggs ut platt på golvet, bildar en hel cirkel i omkrets, och en halvcirkelkjol bildar en halv cirkel precis som namnet antyder. Helcirkelkjolen har alltså mer volym än halvcirkelkjolen. :)

 • Reply June 9, 2014

  TantShara

  Sjukt fin! Tror jag, som bara syr gardiner, ska våga mig på att sy en kjol!

  • Reply June 9, 2014

   Ingrid Grankvist

   Det tycker jag absolut att du ska göra! Berätta hur det går! :)

 • Reply June 12, 2014

  Therese

  Åh, vad fin! Jag som älskar midikjolar ska nog testa att göra en efter denna tutorial. Vart kommer tyget ifrån? Superfint!

  • Reply June 13, 2014

   Ingrid Grankvist

   Roligt att du gillar den! Tyget kommer från Furulunds i Borås.

 • Reply June 16, 2014

  Marita Blomqvist

  Skitsnygg! Gillar fickorna, linningen och blixtlåset bak – snygga detaljer!

 • Reply June 16, 2014

  Marita

  Så snygg! Gillar fickorna, linningen och blixtlåset bak – snygga detaljer!

  • Reply June 16, 2014

   Ingrid Grankvist

   Tack, kul att du gillar! :)

 • Reply December 18, 2014

  Ros-Marire

  Skit snyggt!?

  • Reply December 19, 2014

   Ingrid Grankvist

   Tack, vad roligt att du tycker det!

 • Reply April 1, 2016

  Therése

  Hej!

  Fin kjol, försöker ge mig på detta mönster, men jag kan verkligen inte få till cirklarna. När jag gör som det står i beskrivningen går inte cirkeln ihop med måttet jag gjort cirkeln blir mindre än vad jag mätt ut…Hur gör jag?

  • Reply April 14, 2016

   Ingrid Grankvist

   Hej Therése! Ledsen för sent svar, hoppas du inte har gett upp på din kjol!
   Är det midjemåttet som inte stämmer på mönstret med det mått du mätt ut? Om det inte skiljer mycket hade jag nog tagit skillnaden från sömsmånen. Skiljer sig ditt mmidjemått och kjolens midjemått dramatiskt åt så lutar det åt en felberäkning någonstans. En får ju räkna på olika mått beroende på om en gör hel- eller halvcirkelkjol. Hoppas det löser sig!

Leave a Reply

Comment policy                                                                                                                                                                                     This is a fat safe zone - We will not allow any fat phobic/racist/homophobic and or misogynistic content! Further more - Be kind to each other, any offensive or mean comments will be deleted. We also want to deter you from writing anything about diets, weight loss and or "helpful" tips about health. We are not interested!                                                                                                                                           Kommentarpolicy                                                                                                                                                                              Det här är en viktfri zon. Vi kommer inte tillåta fettfobiska/rasistiska/homofobiska eller misogyna kommentarer. Vidare - Var snälla mot varandra, kränkande eller elaka kommentarer kommer raderas. Vi vill också be er att undvika kommentarer om dieter, viktnedgång eller "hjälpfulla" kommentarer om hälsa. Vi är inte intresserade!